Loading Events
Aarhuus Universitet - Fyrlestur, Stroyming | SALT

Óstøðuga jarðarklóta okkara

Nær

1. november 2022 kl. 18:00

Longd

Áleið 2 tímar

Hvar

SALT

Kostnaður

DKK Free

Óstøðuga jarðarklóta okkara

Beinleiðis stroymdur fyrilestur í náttúruvísindi frá Aarhus Universiteti
Hvussu kunnu vit verja okkum ímóti ógvusligum hóttanum, ið vit ikki vita um frammanundan, so sum jarðskjálvtum og flóðaldum? Kom og hoyr um radaramátingar, jarðfrøðiligar kanningar, telduútrokningar, jarðsjálvtaritlar og nógv annað, tá vit aftur savnast til ein beinleiðis stroymdan fyrilestur í náttúruvísindum frá Aarhus Universiteti.

Aarhus Universitet skrivar soleiðis
Forelæser: Bo Holm Jacobsen, lektor i geofysik, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os.

Men i en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur.

Du vil få at se hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv.

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod.

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop” som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor” som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre om Jorden er smeltet indeni?

Hvar